Opens in a new tab

Can I Use My 401(k) for a 1031 Exchange?

Reviewed for accuracy by: Liz Anderson, CPALast reviewed

The Short Answer

Usually, you cannot use assets held inside your 401(k) as the replacement-property funds for a 1031 exchange you are completing personally. A 401(k) plan is a separate retirement arrangement, and real estate it holds must follow the plan’s rules. Some self-directed 401(k) plans can hold real estate, but that is different from adding retirement-plan assets to your personal Section 1031 exchange. Confirm the ownership structure and fund movement before proceeding.

At a Glance

Personal exchangePersonally owned relinquished property generally cannot be exchanged into replacement property owned by your 401(k) plan.
401(k) real estateA qualified plan may hold real estate when its governing documents, administrator, and applicable retirement-plan rules permit the investment.
Rollovers and distributionsA rollover keeps assets within the retirement system, while a taxable distribution moves money to you personally and can create separate tax consequences.
Prohibited transactionsPlan-owned real estate cannot be used for prohibited self-dealing or certain transactions with disqualified persons.
Existing tax deferralTraditional 401(k) investment gains are generally already tax-deferred until distribution, which can reduce the need for Section 1031 inside the plan.

Why a 401(k) and a personal 1031 exchange are different

A 401(k) can sometimes hold real estate, but retirement-plan assets cannot simply be added to a personal 1031 exchange. IRS Publication 544 explains that both the relinquished real property and the replacement real property in a qualifying exchange must be held by the taxpayer for investment or productive use in a trade or business. If you personally own the property being sold, having your 401(k) plan acquire the replacement property creates a different ownership structure.

For a standard delayed exchange, the sale proceeds are typically held by a qualified intermediary and used to acquire replacement property under the 1031 exchange rules and requirements. A 401(k) balance is not part of those exchange proceeds merely because the same individual is the plan participant.

Can a 401(k) own real estate?

Potentially. The IRS does not publish a universal list of approved retirement-plan investments. Whether a particular 401(k) can hold direct real estate depends on the plan document, the plan administrator, fiduciary requirements, and other retirement-plan rules. Many employer plans offer only a menu of mutual funds, target-date funds, and similar investments, while some self-directed arrangements provide broader choices.

If your goal is simply to invest retirement assets in real estate, review the separate guidance on real estate investing through an employer-sponsored 401(k) and self-directed 401(k) real estate questions. That is a different decision from completing a personal Section 1031 exchange.

What happens if you take money out of the 401(k)?

A rollover and a distribution have different consequences. A direct rollover to another eligible retirement account generally keeps the money inside the retirement system. It does not turn those assets into your personal 1031 exchange proceeds.

A taxable distribution, by contrast, moves money to you personally. After distribution, the cash may be available as an additional source of funds for a personally owned replacement-property purchase, but the distribution has its own income-tax consequences and may also be subject to an additional tax on early distributions. Using distributed cash does not convert the withdrawal itself into a 1031 exchange.

Prohibited transactions still apply to plan-owned real estate

If a 401(k) plan owns real estate, federal prohibited-transaction rules can restrict dealings between the plan and disqualified persons. Potential problems can include personal use of plan property, a sale or lease between the plan and a disqualified person, using plan assets for personal benefit, or certain loans and extensions of credit.

These rules are one reason plan-owned real estate should be evaluated separately from the 1031 exchange process. Also, traditional 401(k) investment gains are generally tax-deferred until distribution, so a plan-level real estate transaction may not need Section 1031 to obtain the same type of current federal income-tax deferral that an individual real estate owner seeks.

What should you confirm before moving funds?

Before structuring a transaction, identify who owns the relinquished property, who will own the replacement property, what the 401(k) plan permits, and whether the proposed movement of retirement funds is a rollover, distribution, loan, or plan investment. Your plan administrator and tax or retirement-plan counsel should evaluate the retirement-plan rules and tax consequences. A qualified intermediary can address the mechanics of the 1031 exchange itself.

Sources

Checked against these publications on October 14, 2026. This page provides general educational information. Confirm how these rules apply to your transaction with your tax or legal advisor.

  1. IRS Publication 544, Sales and Other Dispositions of Assets
  2. IRS Retirement Plan Investments FAQs
  3. IRS 401(k) Plan Overview
  4. IRS 401(k) General Distribution Rules